Warning: include(logging.class.php): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/18/153318/minsk.nu/public_html/admin/inc/common.php on line 27 Warning: include(logging.class.php): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/18/153318/minsk.nu/public_html/admin/inc/common.php on line 27 Warning: include(): Failed opening 'logging.class.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php53/lib/php:/storage/content/18/153318/pear/php') in /storage/content/18/153318/minsk.nu/public_html/admin/inc/common.php on line 27 ◊ Att äta ◊ Minsk.nu

Att äta

Att äta i Vitryssland och Minsk

Det vitryska köket är mycket likt det ryska köket, dock med starka influenser från bland annat polska, ukrainska och lettiska köket. En del av den mat man hittar i vitryska köket är samma mat som vi ofta hittar på våra svenska köksbord.

Vitrysk mat är bastant och består ofta av potatis och fläskkött tillrett som helstekt eller som grytor. Ofta tillsätter man kål, bär och svamp i maten som smaksättare men man är mycket sparsam med kryddor. Till maten serverar ofta kokta morötter och vitkål.

Till maten äter man gärna rågbröd, mycket på grund av den dåliga tillgången på inhemskt vete, och ibland även olika former av soppa. Det finns flera olika typer av soppa, både som serveras till förrätt men även som del i huvudrätten.

Potatis är det viktigaste baslivsmedlet i Vitryssland. Man använder sig av potatis i så gott som alla maträtter och med en uppsjö av olika tillredningssätt. Potatis används som ingredienser i soppor, bröd, till gratänger, sallader, stuvningar, ugnsbakade och i olika former av pannkakor och raggmunkar. Det finns till och med potatisrestauranger som specialiserat sig på potatis och serverar denna rotfrukt i alla dess möjliga och omöjliga former.

Många av de kötträtter man finner i det vitryska köket är oftast saltat fläskkött, ibland kryddat med lök eller vitlök. Det saltade fläskköttet används ofta till grytor eller steks.

På fisksidan så är de vanligaste sötvatten fiskarna populärast som bland annat abborre som tillagas antingen stekt eller som fisksoppa. I Vitryssland äter man också gärna och ofta kräftor.

Precis som i Ryssland så är björnstek eller björnragu mycket populärt och äts tillsammans med bärgelé och kokt potatis.

Några vitryska maträtter

  • Draniki är en populär rätt som består av riven potatis och tillagas som pannkaka. Till Draniki serverar man stekt svamp och gräddfil med bär.
  • Mochanka är en dryg soppa baserat på flott som ofta serveras tillsammans med pannkakor.
  • Dracheny är en potatisrätt som man serverar tillsammans med svamp.
  • Borstj är en soppa gjord på rödbetor och som serveras tillsammans med gräddfil.
  • Kotleta krestyansky är fläskkotletter med en mycket god svampsås som serveras tillsammans med ugnsbakad eller gratinerad potatis. Det finns även en variant där man istället använder fläskfilé som kött.

Att dricka

Vitryssland har en del inhemska drycker som är både läskande och goda. Bland annat har man en juice som tillreds på björk som påminner lite om vin till smaken, självklart alkoholfritt. Denna dryck används bland annat som måltidsdryck eller som något kallt törstsläckande. Kvas är en annan populär dryck som tillreds på malt, mjöl, torkade frukter, mint och socker.

Efter maten dricker man gärna en kopp svart te.

Vodka och åter vodka dricks ofta och vid många olika tillfällen. Det finns många olika vodkasorter men de inhemska är populärast, oftast på grund av priset. Öl är också mycket populärt i Minsk och flera större pubar i Minsk har egna bryggerier där de brygger sitt eget öl som de sedan serverar till priser som börjar på runt 2 kronor upp till 8 kronor. Det finns flera pubar som har lyckats få till ett riktigt gott öl, ibland även starkt öl på upp till 8 procent, och man får prova sig fram bland pubarna tills man hittar det öl som passar en bäst.
Man serverar förstås även internationella ölsorter och spritsorter.

 

Minsk flagga litenAndra resmål

Här rekommenderar vi andra resmål som du kan tänkas vara intresserad av.

I Vitryssland och Minsk använder man sig av valutan Vitryska Rubel. För att se uppdaterad kurs för valutan kan du gå till en valuta konverterare.

Lokaltid för Minsk

Här hittar du lokaltid och tidszon för Minsk och Vitryssland.